Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ - GREEK BYZANTINE CHOIR

Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία ιδρύθηκε το 1977 από τον Λυκούργο Αγγελόπουλο και τους συνεργάτες του, με σκοπό τη μελέτη και παρουσίαση της Βυζαντινής Μουσικής όπως έφτασε ως τις μέρες μας με τη γραπτή και την προφορική παράδοση. Στα 30 χρόνια λειτουργίας της έχει πραγματοποιήσει πάνω από 1000 συναυλίες, λειτουργικές και άλλες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και σε 31 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής και της Αφρικής - ανάμεσά τους και οι αγρυπνίες στην Ι. Μ. Σινά (1983), στην Κολωνία (1985), στην Ι. Μ. Μεγάλου Σπηλαίου (1987), στην Ι. Μ. Βατοπαιδίου (1992), στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης (1993), στην ιστορική Ι. Μ. Αρκαδίου (2000) και στην Κρακοβία (2000), που μεταδόθηκαν ραδιοφωνικά. Η Χορωδία βοήθησε στον τερματισμό της μουσικής εκτροπής του Ι. Σακελλαρίδη στον Ι. Ν. της Αγίας Ειρήνης (πρώτης Μητρόπολης των Αθηνών) με την υποστήριξη των βυζαντινών της χορών.

Κορυφαίο γεγονός το 2000 ήταν η συμμετοχή της Χορωδίας στην Πανορθόδοξη Θ. Λειτουργία των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ για τον εορτασμό των 2000 χρόνων από τη Γέννηση του Σωτήρος, ενώ τον Ιούνιο του 2002 συμμετείχε σε ένα άλλο κορυφαίο ιστορικό γεγονός: έψαλε στη Θ. Λειτουργία που ετέλεσε για πρώτη φορά μετά από πολλούς αιώνες η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην αρχαία βασιλική του Αγίου Απολλιναρίου in Classe (6ος αι.) στη Ραβέννα.

Η Χορωδία έχει ηχογραφήσει στους μεγαλύτερους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της Ευρώπης, έχει λάβει μέρος στην πρώτη εκτέλεση του έργου Σύγχρονης Μουσικής του Μιχάλη Αδάμη "Ροδανόν". έχει παρουσιάσει αποσπάσματα Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής και Παλαιορωμαϊκού Μέλους, επανειλημμένως δε την παλαιά ακολουθία των "Τριών Παίδων εν καμίνω", σε μεταγραφή και ανασύσταση Μιχάλη Αδάμη.

Από το 1990 άρχισε την ηχογράφηση και έκδοση των έργων του μεγάλου βυζαντινού μαΐστορα οσίου Ιωάννη Κουκουζέλη, πρόγραμμα το οποίο ενισχύθηκε ουσιαστικά επί τριετίαν από το ίδρυμα "Αλέξανδρος Ωνάσης" με τη χορήγηση δύο υποτροφιών στα μέλη της χορωδίας Κων. Αγγελίδη και Γεώρ. Κωνσταντίνου.

Συμμετείχε στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 1987, ενώ από το 1989 ως το 1991 έδινε κάθε χρόνο μία συναυλία στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1991, ενώ από το 1995 έχει εμφανιστεί αρκετές φορές. Το Μάρτιο του 1997 έδωσε τρεις συναυλίες στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Ν. Υόρκης στα πλαίσια της έκθεσης "The Glory of Byzantium" και τον Ιανουάριο του 1998 συμμετείχε στις εκδηλώσεις "Greece of Britain" με συναυλία στο Queen Elisabeth hall του Λονδίνου. Το Μάιο του 2001 έψαλε με πρωτοβουλία του καθηγητή Αλέξανδρου Λίγκα για πρώτη φορά στην εποχή μας την παλαιά ακολουθία του Ασματικού Εσπερινού στην Οξφόρδη (αποκατάσταση της ακολουθίας και μεταγραφή Αλ. Λίγκα - Ιω. Αρβανίτη), ενώ τον Αύγουστο του ιδίου έτους έδωσε για Πέμπτη συνεχή την επίσημη συναυλία του Διεθνούς Συνεδρίου Σπουδών στο Παρίσι μαζί με το Ensemble Organum.

Eννέα δίσκοι ακτίνας (CD) έχουν ήδη εκδοθεί στη Γαλλία και στην Ελλάδα με το όνομα της Χορωδίας από το 1993 και έπειτα, πάνω από τριάντα κασσέτες καθώς και τα βιβλία Ιωάννη Κουκουζέλη Εκλογή Έργων, Γεωρ. Κωνσταντίνου Θεωρία και Πράξη της Εκκλησιαστικής Μουσικής, Πέτρου Μανουήλ Εφεσίου Ανθολογία, και Λυκούργου Αγγελόπουλου Η σημασία της έρευνας και της διδασκαλίας του Σίμωνος Καρά ως προς την επισήμανση και καταγραφή της ενέργειας των σημείων χειρονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: